نشاسته اکسید (اکسیداسیون نشاسته)

نشاسته اکسید (اکسیداسیون نشاسته)

نشاسته پودری سفید و بدون بو، متشکل از واحدهای گلوکز است که از دانه، ساقه یا ریشه زیرزمینی گیاهانی مثل گندم، ذرت و سیب زمینی به دست می‌آید. این محصول به دو گروه کلی خوراکی و صنعتی تقسیم می‌شود. نشاسته صنعتی را می‌توان نشاسته درجه دو و سه دانست که به نوبه خود انواع مختلفی دارد؛ به طور کلی این نشاسته، ممکن است، خام یا اصلاح شده باشد.

نشاسته اکسید، نوعی نشاسته صنعتی اصلاح شده است که طی فرآیند اکسیداسیون تهیه می‌شود. این ماده، در مقایسه با نشاسته خام، حالت سیال‌تری داشته و ویسکوزیته آن پایین‌تر است؛ همچنین چسبندگی بیشتری دارد.

لازم به ذکر است که امکان استفاده از نشاسته خام در برخی صنایع وجود ندارد؛ از طرفی ممکن است، نشاسته خام نیازهای مد نظر را برآورده نکند؛ از این رو به منظور بهبود ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی نشاسته، اصلاحاتی بر روی آن انجام می‌شود که یکی از آنها اکسیداسیون است؛ طی این فرآیند، نشاسته خام در مجاورت مواد اکسیدکننده قرار می‌گیرد.

روش تولید نشاسته اکسید

در ادامه مبحث اکسیداسیون نشاسته باید گفت که به طور کلی این ماده ممکن است، تحت فرآیندهای فیزیکی، شیمیایی و یا به واسطه دخالت یک سری آنزیم‌ها اصلاح شود. اکسیداسیون را می‌توان نوعی روش فیزیکی برای اصلاح نشاسته دانست. فرآیند تولید به این صورت است که گرانول‌های ماده خام به واسطه موادی مثل هیپوکلریت سدیم، هیپوکلریت کلسیم، ازون، پرمنگنات، پراکسید و تحت دمای 5 تا 85 درجه سانتی‌گراد قرار می‌گیرند؛ طی چنین فرآیندی پیوندهای الکلی نشاسته به کربونیل و کربوکسیل، تبدیل و آلئید به کربوکسیل اکسید می‌شود؛ به همین دلیل گرانول‌های نشاسته، سیالیت بیشتر، ویسکوزیته پایین‌تر، همچنین شفافیت و چسبندگی بالاتری خواهند یافت.

نشاسته اکسید

یکی دیگر از روش‌های تولید نشاسته اکسید به این ترتیب است که با کمک سود سوزآور یک محیط بازی برای نشاسته ایجاد می‌شود؛ این محیط باید دارای PH‌ بین 11 تا 11.5 و دمای زیر 50 درجه باشد؛ سپس فرآیند اکسید کردن نشاسته، توسط آب ژاول صورت می‌گیرد. شایان ذکر است که بسته به میزان ویسکوزیته مد نظر می‌توان دما را پایین‌تر آورد و درصد کلر موجود در آب ژاول را تغییر داد.

بیشتر بخوانید: گرید مواد شیمیایی

انواع نشاسته اکسید

به طور کلی نشاسته اکسید، ممکن است، از گندم، ذرت، سیب زمینی یا گیاهی به نام تایپوکا به دست آید؛ به عبارت دیگر انواع نشاسته اکسید از نظر نوع نشاسته اولیه خام و منبع تولید با یکدیگر فرق دارند؛ اما علاوه بر این ارقام مختلف نشاسته اکسید از لحاظ روش تولید، نوع مواد اکسیدکننده و مقدار آنها با هم فرق دارند؛ همچنین دمایی که فرآیند اکسیداسیون تحت آن انجام می‌شود و غلظت سوسپانسیون بر ویژگی‌های نشاسته نهایی تاثیر می‌گذارند.

با توجه به آنچه بیان شد، بدیهی است که انواع نشاسته اکسید از نظر درصد ویسکوزیته و میزان سیال بودن با هم فرق دارند؛ علاوه بر اینها گاهی اوقات انواع نشاسته اکسید را بر اساس کاربرد آنها دسته‌بندی می‌کنند.

کاربردهای اکسیداسیون نشاسته

نشاسته اکسید شده، کاربردهای گوناگونی در صنایع مختلف دارد؛ به عنوان مثال در موارد زیادی از آن جهت پایدارکننده امولوسیون استفاده می‌کنند؛ علاوه بر این برای تولید مواد عایق، صنعت حفاری و بسته‌بندی غذاهای منجمد به کار می‌رود به طور کلی اکسیداسیون نشاسته، مصارف زیادی دارد که بیان همه آنها در این مقاله نمی‌گنجد اما در ادامه توضیحاتی درباره مهم‌ترین کاربردهای این محصول ارائه می‌دهیم.

نشاسته اکسید در کاغذسازی

کاربرد نشاسته اکسید در کاغذسازی

یکی از مهم‌ترین کاربردهای اکسیداسیون نشاسته به کاغذسازی مربوط می‌شود. به عنوان توضیح بیشتر باید اضافه کرد که به طور کلی نشاسته از اساسی‌ترین مواد اولیه تولید کاغذ و محصولات سلولزی مشابه است؛ اما معمولاً نشاسته خام در این صنعت کاربردی ندارد؛ هر چند که در بسیاری از موارد، نشاسته گندم صنعتی به صورت خام وارد کارخانه می‌شود اما پیش از ورود به پروسه اصلی تولید، اصلاحاتی بر روی آن انجام شده و تحت فرآیند اکسیداسیون قرار می‌گیرد.

در ادامه مطالب بیان شده در پاراگراف بالا باید بیان کرد که در میان همه ارقام نشاسته صنعتی، نشاسته اکسید، بیشترین کاربرد را در تولید کاغذ دارد؛ زیرا همان طور که می‌دانیم، این محصول از ویسکوزیته پایین و چسبندگی بالایی برخوردار است؛ علاوه بر این از نظر شفافیت و سفید رنگ بودن نیز برای کاغذسازی مناسب به نظر می‌رسد.

شایان ذکر است، افزودن نشاسته به خمیر کاغذسازی، باعث افزایش مقاومت کاغذ در برابر آب خواهد شد؛ همچنین الیاف تشکیل دهنده کاغذ، کاملاً و به شکل یکدست به یکدیگر می‌چسبند و پیوندهای سحطی محصول بهبود می‌یابند؛ در نتیجه کاغذ در مقابل کشیدن و عوامل پارگی، مقاوم‌تر می‌گردد؛ علاوه بر اینها استفاده از نشاسته اکسید باعث می‌شود که کاغذ سطحی صاف و یکنواخت، فاقد هر گونه پرز یا حتی کوچکترین برآمدگی باشد؛ این مسائل باعث می‌شوند که نوشتن و چاپ بر روی کاغذ، راحت‌تر و با کیفیت بالاتری صورت گیرد.

نشاسته در صنایع مختلف، دستی یاری‌گر و کارآمد است. از صنایع نساجی و کاغذسازی تا داروسازی و آرایشی و بهداشتی، ردپای نشاسته را می‌توان یافت. در این میان، نقش آن در غلیظ کردن سس‌ها و سوپ‌ها، استحکام بخشیدن به الیاف پارچه و حتی تولید داروها و کرم‌ها، شگفت‌انگیز و ستودنی است. 
برای اینکه شگفت‌زده شوید از دنیای بی‌نظیر نشاسته و کاربردهای شگفت‌انگیز آن در صنایع مختلف بیشتر بدانید، اینجا کلیک کنید.

نشاسته اکسید

کاربرد اکسیداسیون نشاسته در نساجی

همان گونه که می‌دانیم، یکی از مشخصات مهم نشاسته اکسید، ویژگی چسبندگی بالای آن است؛ به همین علت این ماده، کاربرد گسترده‌ای در نساجی داشته و به خصوص برای آهاردار نمودن پارچه به کار می‌رود؛ انجام این کار باعث افزایش کیفیت پارچه شده و مقاومت آن را در برابر پارگی، رطوبت و چروک شدن بالا می‌برد.

ناگفته نماند که در برخی از تولیدی‌های لباس، همچنین خشکشویی‌ها و بخش‌های لباسشویی سازمان‌ها نیز از نشاسته اکسید برای آهار زدن و پرداخت پارچه و پوشاک استفاده می‌کنند.

بیشتر بدانید:آشنایی با مواد شیمیایی آزمایشگاهی و انواع آن 

کاربرد نشاسته اکسید در تولید چسب

در میان همه مصارفی که برای نشاسته ذکر می‌شوند، کاربرد این ماده در چسب سازی تا حدودی بدیهی به نظر می‌رسد؛ کافی است، مقداری از هر نوع پودر نشاسته در دسترس را مرطوب کنید، تا متوجه شوید که حتی این ماده خام نیز می‌تواند، دو سطح را به یکدیگر بچسباند. با توجه به این مسئله از نشاسته اکسید (که میزان چسبندگی آن طی فرآیند پرداخت و اکسیداسیون بالا رفته است) برای تولید انواع چسب معمولی، صنعتی، چسب صحافی، چسب کاشی همچنین چسب کاغذ دیواری، چسب پاکت نامه و مواردی از این قبیل استفاده می‌شود.

نشاسته اکسید در کاغذسازی

کاربردهای بهداشتی و ورزشی نشاسته اکسید

یکی از مصارف جالب توجه نشاسته اکسید، کاربرد آن به عنوان پودر جاذب در پزشکی است؛ همچنین در مصارف ورزشی از آن به عنوان جذب کننده و از بین برنده رطوبت بدن استفاده می‌شود؛ علاوه بر اینها اکسیداسیون نشاسته کاربرد زیادی در تولید لوازم آرایشی و بهداشتی دارد؛ وجود این ماده در مواد آرایشی نه تنها عوارضی ندارد؛ بلکه گاهی اوقات به عنوان عامل از بین برنده عفونت، التهاب، آلودگی و تیرگی پوست از آن یاد می‌شود.

خرید نشاسته اکسید از مجموعه تدارک صنعت کاغذ کرمان

در پایان مبحث نشاسته اکسید، باید این نکته را خاطرنشان کرد که استفاده از نشاسته صنعتی مرغوب، تاثیر زیادی بر کیفیت محصول نهایی دارد؛ از این رو باید در خرید آن دقت کرد.

حال احتمالاً این سوال پیش می‌آید که نشاسته اکسید را از کجا بخریم؟ در جواب باید گفت که آسان‌ترین، سریع‌ترین و البته مطمئن‌ترین روش تهیه نشاسته صنعتی، مراجعه به سایت مجموعه تدارک صنعت کاغذ کرمان است. با مشاهده بخش‌های مختلف این سایت می‌توانید، با محصولات و خدمات این مجموعه آشنا شوید؛ علاوه بر این کارشناسان مرکز فوق شما را در خصوص انتخاب و خرید نشاسته اکسید، همچنین راه‌اندازی کسب و کار مرتبط راهنمایی خواهند کرد؛ البته ارائه خدمات پس از فروش نیز از دیگر مزایای خرید نشاسته سایت تدارک صنعت کرمان است.

مجموعه تدارک صنعت کاغذ کرمان، مشتری مداری را در دستور کار خود قرار داده و کیفیت محصولات خود را تضمین می‌کند؛ به عنوان مثال این مجموعه، فعالیت بسیار خوبی در زمینه عرضه نشاسته مورد نیاز جهت تولید محصولات سلولزی دارد

مقالات مرتبط
پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *